Mag je met een auto rijden met schade?

Ben jij betrokken geweest met een ongeluk met de auto? Of heb je een sterretje of schuurtje in je voorruit zitten? En denk je dat je auto naar de sloperij toe moet. Of denk je dat je nog mag rijden met de hoeveelheid schade die te vinden is op je auto? 

Autoschade

Als je schade hebt gekregen is het niet dat je meteen naar de sloperij moet gaan. Dit ligt aan hoeveel de schade is en waar. Soms vraag je je af of de schade op een belangrijke plek zit of niet en wil je natuurlijk dat het zo snel mogelijk gerepareerd wordt. Als je denkt dat je met je schade wel door kan en mag rijden moet je dit niet meteen gaan doen. Denk altijd even aan de basiseisen. Je kan dit op meerdere manier testen en controleren. Je lampen en spiegels moeten het altijd kunnen doen, omdat dit anders voor jouw en andere gevaar kan zijn op de weg. Je kan ook een rondje rijden op een parkeerplaats om te controleren of je niks raar merkt en/of hoort. Twijfel je dan is het altijd verstandig om toch even langs de garage te gaan. Hier kan je altijd te horen krijgen of je nog weg de weg op mag of er een reparatie van iets nodig is of niet. Het kan ook het geval zijn dat de auto van binnen meer schade heeft dan dat je denkt en niet door de keuringen heen kan komen. Je kan er dan voor kiezen om het te laten repareren, maar als dat teveel voor jouw kost of meer kost dan dat de dagwaarde van de auto is, is dit niet handig. Dan kun je het best even naar de sloperij gaan.

Sloperij

De autosloperij zorgt ervoor dat je auto die total loss is, de keuringen niet door kan komen met de huidige status of dat de reparatie te duur is voor een andere oplossing waarbij je een kleine vergoeding terug krijgt. Ze zorgen ervoor dat je auto van jouw naam wordt gehaald, dan stopt ook de btw en de verzekering. Vervolgens wegen ze je auto voor het aantal oud ijzer dat nog een waarde heeft en verwijderen ze de herbruikbare onderdelen. Deze maken ze schoon en verkopen ze door naam klanten die losse producten nodig hebben. Hiervoor kun je nog een kleine vergoeding krijgen van 100 tot 300 euro. Dit is in de meeste gevallen en kan dus ook nog afwijken.